Näin kuuloaisti toimii - Äänimaailmamme

Kuulokynnykset

Kuulokynnys tarkoittaa kuulon raja-arvoa (dB) eri taajuuksilla (Hz), eli mikä on hiljaisin äänenvoimakkuus jonka henkilö kuulee tietyllä taajuudella. Normaali kuulo voi olla jopa 0 dB tasolla, eli kuulet hyvinkin hiljaisia ääniä. Kuulokäyrän ollessa noin 30 dB alapuolella alkaa esiintyä huomattavia vaikeuksia kuulla erilaisissa kuunteluolosuhteissa. Silloin kuulet ääniä vasta kun niiden äänenvoimakkuus on 30 dB luokkaa. 

Äänen havaitseminen

Ihminen tunnistaa korviensa välittämää ääntä monin eri tavoin. Äänestä erotetaan hyödylliset äänet ja ihminen tulkitsee niitä muistikuvan ja opitun tiedon mukaan. Ihmisen kuuloalue on noin 20 – 20000 Hz. Puheesta selvän saamisen kannalta ihmiselle tärkeät taajuudet ovat 300 – 6000 Hz.

Oheisessa kuvassa on esitetty tyypillinen kuulontutkimuksen tuloksena syntyvä niin sanottu audiogrammi (kuulokäyrä). Punainen käyrä ilmaisee kuulokynnyksen eri taajuuksilla (äänenkorkeuksilla). Tulos tulee tulkita siten, että punaisen käyrän yläpuolella olevia ääniä kyseinen henkilö ei enää kuule ilman kuulolaitetta.

Tässä tapauksessa korkeiden taajuuksien kuuluvuus on selvästi heikentynyt (kuten tyypillisesti tapahtuu iän myötä). Selvyyden vuoksi kuvaan on lisätty erilaiset arkipäivän äänet ja niiden sijainti äänimaailmassamme. Esimerkkitapauksen henkilö ei siis kuule esimerkiksi lintujen laulua, kuiskattua puhetta, tai esimerkiksi s –kirjainta.

Lue lisää aiheesta kuuloaisti:

Kuuntele ääniesimerkkejä:

Ellei linkki avaudu, voit kokeilla ensin tallentaa tiedostot omalle koneellesi. Valitse kuunneltava esimerkki hiiren oikealla painikkeella ja valitse "tallenna kohde nimellä...".

Kuuntele myös miltä tv voi kuulostaa eri tyyppisillä kuulonalenemilla: