Tinnitus

Tinnitus tulee latinan sanasta Tinnere, joka tarkoittaa korvien soimista, kilinää tai hurinaa. Ilman ulkoista syytä kuuluvan ääniaistimuksen voi aiheuttaa esimerkiksi melu, liikenneonnettomuus, verenkiertohäiriöt, vääränlainen purenta, niska- ja hartiaseudun lihasjännitys, anemia tai korvakäytävän tukkoisuus.

Mistä on kysymys?

Tinnitus ei itsessään ole sairaus, vaan oire. Se aiheuttaa ääniaistimuksia, jotka vaihtelevat yksilöllisesti suhinasta jyskeeseen. Oireita voi pahentaa tai aiheuttaa myös stressi, väsymys, alkoholi ja tupakointi.

Suurinta osaa ihmisistä tinnituksen aiheuttamat oireet häiritsevät vain ajoittain, käytännössä lähinnä silloin, kun ympäristön äänet eivät sitä peitä. Vaikea-asteista tinnitusta, joka on kaiken aikaa voimakkaasti häiritsevää, esiintyy noin 1-2 prosentilla väestöstä. Varsinaista parannuskeinoa tinnitukseen ei ole löydetty.

Mikä tinnituksen aiheuttaa?

Voimme noin karkeasti ottaen päätellä ääniaistimuksista syyt jotka tinnituksen aiheuttavat. Korkeataajuuksinen vinkuva tai soiva ääni johtuu melusta, lihasjännityksestä tai vaikkapa purennasta. Matalataajuiset äänet, kuten jumpsutukset tai humina/suhina, sekä sirinä-tyyppiset ääniaistimukset puolestansa johtuvat melkein poikkeuksetta ongelmista verenkierrossa.

Melusta, liikenneonnettomuudesta tai väkivallasta johtuvaan tinnitukseen ei nykytietämyksen mukaan ole parannuskeinoa. Tinnitusääni on tällöin pysyvästi tasaisen voimakas eikä vaihtele, kun taas esimerkiksi verenkierrosta tai lihasjännityksistä johtuvaan tinnitukseen voidaan saada apua - tai ainakin helpotusta.

Mitä tehdä, jos korvissa soi?

Vaikka korvien soiminen on yleensä vaaratonta, sen syy pitää aina selvittää. Jos olet kärsinyt tinnituksesta viikon tai pari, on aihetta ottaa yhteyttä korvalääkäriin, joka on asiaan perehtynyt. Heitä löytyy mm. kaikista Yliopistollisten keskussairaaloiden kuulokeskuksista. Kuuloliitosta kannattaa myös kysellä neuvoja.

Suojaudu tinnitukselta tai kuulovammalta hankkimalla yksilöllisesti valmistettavat, mukavat kuulonsuojaintulpat. Lue lisää kuulosuojaimista.

Tinnitus ja kuulonalenema kulkevat usein käsi kädessä. Moni saakin kuulolaitteesta apua tinnitukseensa. Tinnitusmaskeri on elektroninen laite joka luo korvaan valittua ääntä, jotta tinnituksen aiheuttamaa epämukavuutta siedetään paremmin. Tinnitusmaskeri on usein yhdistetty kuulolaitteeseen, joka siis tarjoaa sekä vahvistusta että ääniterapiaa. Tinnitusmaskereita/kuulokojeita saa julkisen terveydenhuollon kautta, tai yksityisestä kuulonhuoltoliikkeestä.

Lue lisää tinnituksesta Kuuloliiton  ja Tinnitusyhdistyksen sivuilta.


Lue aiheesta lisää:

Kuuloliitto ry

Suomen Tinnitusyhdistys Ry

Usein kuulokojeista on apua!

Kuulokojesovituksesta apua tinnitukseen